Het belangrijkste aan een tuin is dat hij meerdere delen heeft. Zo is een stukje gras of planten fijn om naar te kijken, en een stuk met betontegels. Op die manier creëer je een balans en een fijne plek waar je graag komt, of het nou zelf is om een boekje te lezen of juist om je vrienden uit te nodigen.

Betontegels, wat doe je er mee?

Beton is gemaakt van zand, grind, cement, en water, en vaak ook nog een natuurlijke kleurstof. De grijze kleur is dan ook iets moois om terug te zien in de tuin, en een populaire keuze. Betontegels kunnen verschillende sferen neerzetten omdat elke soort anders is. Je kunt een betontegel laten slijpen bijvoorbeeld om hem heel erg strak er uit te laten zien voor die minimalistische tuin. Of je slijpt hem helemaal niet, waardoor hij die ruwe krijt-achtige uitstraling krijgt. Er zijn nog andere opties voor de bewerking, zoals het borstelen. Dit maakt hem zachter waardoor je er met blote voeten op kunt lopen als je dat zou willen. De echte tuinliefhebbers onder ons doen dat natuurlijk graag.

Waarom neem je ze

Betontegels vormen een mooie basis voor je tuin. Zo kun je een fijne nis creëren om te zitten, of je plaatst ze in de buurt van je tuindeur en zet er je barbecue op. Je kunt betontegels in echt alle vormen en kleuren krijgen, denk ook aan geel of zalmkleuren. Als het maar een natuurlijke uitstraling heeft. Daarnaast is betonsteen relatief gezien goedkoop, en het blijft lang mooi. Zelfs het leggen van betonsteen is makkelijker dan andere stenen (denk bijvoorbeeld aan het proberen te puzzelen met natuursteen, dat is lastig). En zoals gezegd, er zijn verschillende bewerkingstechnieken om je tuin nog verder te personaliseren.

Bepalen welke je wilt

Er is oneindig veel keuze in betontegels, daarom is het ook soms lastig om een daadwerkelijke keuze te maken. Denk vooral aan de kleuren die al in je tuin terugkomen, en of het daarmee strookt. Heb je bijvoorbeeld veel paarse bloemen, dan is een antraciet kleur perfect voor je betonsteen. Wat voor stoelen of tafels heb je verder in je tuin staan? Qua afwerking kun je bijvoorbeeld kiezen voor gecoat, naturel, comfort, of uitgewassen. Laat je ook vooral adviseren en kijk online naar complementaire kleuren. Het is ook een optie om insipiratie-magazines aan te doen of even een kijkje te nemen naar legpatronen bijvoorbeeld. Je betontegels gaan lang mee, dus de keuze doet er toe!