Heb je een klus in of buiten het huis waar je houten balken voor nodig hebt? Dan kun je gebruik maken van vuren balken. Deze balken zijn licht in gewicht en makkelijk te bewerken. Dan heb je ook nog de keuze of je aan de slag wilt met ruw hout of met geschaafd hout. Veel mensen kiezen voor geschaafde vuren hout omdat dit simpelweg het makkelijkst te bewerken is. Je kunt dit binnenshuis gebruiken voor bijvoorbeeld een kleine constructie of iets te verstevigen. Je zou er eventueel ook een tafel mee kunnen maken. Vurenhout is echter niet super duurzaam. Het gaat buiten onbehandeld maar minimaal tien jaar mee. Mocht je echt vuren balken buiten willen gebruiken kun je er voor kiezen om deze te laten behandelen en impregneren. Op deze manier kan de levensduur van deze balken wel verdubbelen. Bovendien als je het hout laten impregneren zal je er ook een stuk minder onderhoud aan hebben. Als je hout impregneert laat je een vloeistof door het hout heen trekken zodat deze waterafstotend of schimmelwerend kan worden.

Gebruiken van vuren

De vuren balken kun je voor meerdere dingen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een overkapping. Deze balken zijn zeer stevig en zijn hier dus goed voor geschikt. Verder is het een beter idee om voor buiten een andere houtsoort te kiezen. Kijk bijvoorbeeld naar douglas hout. Dit houtsoort is van nature al een stuk sterker en heeft een minimale levensduur van tien tot vijftien jaar. Dat is onbehandeld natuurlijk. Kies je ervoor om douglas hout te behandelen gaat dit nog langer mee. Binnenshuis kun je vurenhout wel prima gebruiken. Deze vuren balken kun je goed gebruiken als tafelpoten bijvoorbeeld. Je kunt vurenhout goed binnen gebruiken omdat het vrij weinig weegt. Buiten dat het weinig weegt is het ook relatief goedkoop. Bovendien kun je het eigenlijk overal voor gebruiken. Als je het gebruikt voor een tafel hoef je het alleen te lakken of beitsen en is de tafel klaar voor gebruik. Door het hout te beitsen zorg je er voor dat er geen water in het hout kan komen maar wel dat er eventueel nog vocht uit het hout kan. Het hout kan dan ademen. Er zijn echter wel een paar nadelen aan vurenhout. Een van die nadelen is dat na loop van tijd het hout gaat werken. Vaak kun je dit grotendeels voorkomen door het op de juiste manier vast te schroeven maar dit is niet altijd het geval. Je kunt het nooit 100 procent tegen houden. 

Waar kun je het kopen?

Vuren balken en vurenhout is de meest gebruikte houtsoort. Je kunt dit dus bij iedere kluswinkel wel halen, maar dat niet alleen. Je kunt tegenwoordig ook veel online bestellen. Dan hoef je niet moeilijk te doen met het passen en meten in je auto en wordt het bij jouw deur afgeleverd.