Er zijn veel verschillende groenblijvende bodembedekkers. Bodembedekkers geven de tuin een natuurlijke uitstraling. Maar ze geven ook voordelen aan de tuin. Er is een grote aanbod aan bodembedekkers.

Maar wat zijn nou eigenlijk groenblijvende bodem bedekkers?

Bodembedekkers zijn er in vele soort. Onder bodembedekkers verstaan we, goed strooibare droge grondstoffen die de bodem kunnen afdekken rondom de planten. Grind of houtschors zijn bijvoorbeeld bodem bedekkers. Maar hier hebben we het over groene bodembedekkers. Of groenblijvende bodembedekkers. Deze behouden hun groene kleur ook in het najaar of in de winter. Het zijn planten die een kruipende manier van groeien hebben, en op den duur bedekken ze de gehele bodem.
Groenblijvende bodembedekkers hebben soms ook een kleurrijk bloemetje.
Groenblijvende bodembedekkers heb je in veel soorten. Het is verstandig om voor aankoop even de plantvoorschriften te lezen.
Hieruit kun je opmaken of ze in een zonnige of schaduw plek geplant moeten worden.
Enkele bodembedekkers voor in de schaduw zijn Ajuga, campanula poscharskyana, Liriope muscari, Waldsteinia ternata.
Ook zijn er speciaal bodem bedekkers voor in de zon.

Waarom voor groene bodembedekkers kiezen?

Groenblijvende bodembedekkers zijn een natuurlijke onkruid bestrijder. Waar een groenblijvende bodembedekker groeit, zal onkruid niet zo snel groeien. Dit voorkomt onnodig onderhoud aan je tuin, door het onkruid in de perken te houden krijg je een onderhoudsarme of onderhoudsvriendelijke tuin.
Maar ook voor de opvulling van loze hoekjes in je tuin kunnen bodembedekkers goed van pas komen.

Het onderhouden van Bodembedekkers

De meeste bodembedekkers vereisen weinig aandacht buiten routinematig water geven, bemesten en verzorgen. In veel gevallen kost onderhoud zeer weinig tijd. Zeker als je het vergelijkt met de uren die je in je gazon onderhoud moet steken.

Watering

Bodembedekkers, zoals elke andere plant, variëren in hun vochtbehoefte, afhankelijk van het type en de leeftijd van de plant. Bodemtextuur en klimaat beïnvloeden ook de waterbehoefte. Over het algemeen hebben de meeste bodembedekkers echter jong water nodig, maar kunnen het goed doen met alleen af en toe irrigatie of met regenval als ze eenmaal volwassen en gevestigd zijn.