We hebben de gure dagen achter ons gelaten en de warmere dagen komen er weer aan. Elke dag weer een beetje meer zonuren betekent ook dat we steeds meer in onze tuin kunnen gaan zitten. Waarschijnlijk heb je in de winter niet zo veel tijd in je tuin gespendeerd en ziet ie er momenteel wat belabberd uit. Daarom lees je in dit blog een aantal tips om je sombere tuin weer zomerproof te maken.

Het gazon zaaien

Gedurende de winter kan je gazon door de weinige zon, veel regen en vorst een behoorlijke klap te verduren hebben gekregen, waardoor het soms kale plekken heeft of zelfs helemaal verdord is. Voor een mooie tuin moet je je gazon in ere herstellen. Begin op tijd met het zaaien van graszaadjes, want het kan even duren voordat ze uitkomen. Let er wel op dat graszaadjes door (nacht)vorst dood kunnen gaan. Begin dus ook niet te vroeg met zaaien, want anders heb je misschien al die moeite voor niks gedaan.

Zorg voor een schaduwplek 

In de zomer schijnt de zomer natuurlijk heftiger dan in welk seizoen dan ook. Je wil natuurlijk niet de hele tijd in de zon zitten, want naast dat dat bloedheet is, kan je er ook nog eens door verbranden. Zorg daarom dat er in een deel van je tuin schaduw is, zodat je daar op je gemakje kan vertoeven. Hier zijn verschillende manieren voor, ieder met hun eigen voor- en nadelen. Ten eerste kan je ervoor kiezen om een parasol neer te zetten of een schaduwdoek op te hangen. Deze kan je naar wens verplaatsen en weghalen wanneer je wél in de zon wil zitten. Een natuurlijke oplossing is het planten van een boom. Deze optie is meer permanent, maar het voordeel ervan is dat wanneer je bijvoorbeeld een fruitboom plant, kan je in de schaduw genieten van je eigen gekweekte fruit!

Breng orde in de chaos

Waarschijnlijk is er in de winter veel rommel in je tuin terechtgekomen. Blaadjes van de bomen, verdorde planten, maar ook afval wat met de wind mee is komen waaien. Ruim dit op voor een frisse look van je tuin. 

Schakel de hulp van een expert in

Sommige tuinklusjes kan je prima zelf, maar voor grotere en ingewikkelde klussen kan je beter een tuinman inschakelen. Een boom laten verwijderen of snoeien kan je bijvoorbeeld beter overlaten aan de expert, want die heeft de kennis en het gereedschap om zelfs de lastigste klus tot een goed einde te brengen.