In Nederland komt de hederaschutting steeds meer voor. Bent u op zoek naar een manier om de tuin te omheinen? Of wilt u de tuin op een nieuwe manier gaan omheinen? Dan bent u waarschijnlijk al wat op zoek geweest op het internet om de mogelijkheden op een rij te zetten. Hierbij bent u wellicht langs diverse mogelijkheden gekomen op het gebied van beton schuttingen, houten schuttingen of hagen. Echter brengen deze vormen van omheining vaak grote nadelen met zich mee. Een houten schutting is vaak lastig te zetten en daarnaast gaan ze niet zo lang mee. Een betonschutting is zeer duurzaam, maar is ook kostbaar en lastig te plaatsen. Een haag is natuurlijk altijd mooi, maar het kost vaak jaren om een haag tot de geschikte hoogte te laten groeien. Om dit probleem op te lossen kan het een hele goede keuze zijn om voor zo’n schutting te kiezen!

Wanneer kiest u voor een hederaschutting?

Wanneer u in een nieuw huis komt te wonen en de tuin nog kaal is, dan heeft u een omheining nodig. Dit geldt gaat ook voor wanneer u de tuin gewoon nog eens goed aan wilt pakken. Mits u de hele tuin uit laat besteden aan een hovenier, zult u zelf het een en ander moeten doen. Vaak hoort het aanschaffen en zetten van een omheining hier ook bij. In die gevallen kunt u kiezen voor een makkelijke schutting die snel staat, maar die vaak na vijf tot tien jaar weer aan vervanging toe is. Als u op zoek bent naar een andere, meer natuurlijke, schutting kunt u kiezen voor een hederaschutting. Een hedera is een klimop achtige plant die heel erg snel groeit en daardoor al snel een volle haag vormt. Het voordeel van zo’n schutting is dat deze in diverse maten en groottes te bestellen is. Een hederaschutting is hierdoor voor elke tuin inzetbaar en zorgt dat u binnen enkele maanden een volle, afgesloten schutting hebt staan.

Vormen en afmetingen van een hederaschutting

Wanneer u een schutting aan wilt gaan schaffen, is het verstandig om te kiezen voor een jonge hedera, die nog ver moet groeien. Volgroeide hedera’s zijn namelijk erg duur en zodra u een hele zijde van de tuin af wilt scheiden, kan dit fors oplopen. Hederaschuttingen zijn vaak verkrijgbaar met jonge hedera’s en een rieten afscheiding. Zo heeft u vanaf het begin een geschikte afscheiding in de vorm van een schutting met riet. Zodra de hedera volgroeid is, zal het riet vanzelf vergaan. Hierdoor ziet u vanaf het begin heerlijk beschut, maar heeft u niet de hoofdprijs betaald voor de dure hederaschutting. Naast een rietenschutting kunt u ook nog kiezen voor een gaasschutting. Zo kunt u nog wel door de schutting heen kijken, maar wel een sterke basis hebt voor deze hedera om tegenaan te kunnen groeien.

Het bestellen van een schutting

Zit u er over na te denken om een schutting te bestellen of aan te schaffen? Dan is het zeker aan te raden om de kwekerij waar u bij wilt bestellen, eerst te bellen. Soms is de hederaschutting die u wilt, qua afmeting of leeftijd niet aanwezig. Het zou vervelend zijn als u hier te laat achter komt. Zorg dus dat u ruim van te voren aangeeft bij de kwekerij wat u nodig gaat hebben. Ze kunnen er dan voor zorgen dat deze hoeveelheid hederaschutting voor u geregeld wordt. Soms kunnen zij u zelfs verder adviseren. Want misschien is een hederashutting wel helemaal niet wat u zoekt.