Het lijkt misschien een beetje gek: Een blog over tuinen in de winter. Maar dat vind ik niet! Ik vind, ondanks het weer, dat je tuin altijd belangrijk is. Dit is namelijk wel waar je vanuit binnen op uit kijkt. En mocht dat zonnetje dan een keer een middagje door komen, dan wil je wel in een nette en fijne tuin je kopje koffie in de zon kunnen drinken. Hartstikke belangrijk dus om een tuin te hebben die mooi op maat is, naar jouw wensen eruit ziet en onderhouden wordt. Maar hoe krijg je het eigenlijk voor elkaar om zo’n mooie op maat gemaakte tuin te hebben? Daarvoor heb ik een aantal tips op een rijtje gezet: Lees snel hieronder verder! 

Tip 1: weet wat je wil 

Mijn eerste tip als je aan je tuin begint, is dat het handig is om goed te weten wat je wil. Je kunt namelijk wel met een schep en wat planten als een gek in de weer gaan, maar dan krijg je waarschijnlijk een beetje het idee van een georganiseerde chaos als je klaar bent. En dat wil je natuurlijk niet! Ik raad dus altijd aan om even van tevoren een moodboard te maken van hoe jouw ideale tuin eruit ziet. Dus een bord met plaatjes van wat voor tuinmeubels je mooi vindt, wat voor planten je aanspreken, welke kleuren je leuk vindt, enzovoort. Als je dit hebt gedaan, kun je namelijk gericht in aan de slag. 

Tip 2: let op de zon

Mijn tweede tip is om altijd bij het verbouwen van je tuin op te letten waar de zon vandaan komt. Het zou namelijk zonde zijn als je aan de slag gaat met je tuin, maar je daarna geen zon meer hebt door een grote boom of een schutting die je hebt geplaatst! Want dan ga je natuurlijk veel minder in je tuin zitten en dat zou zonde zijn. En je betaalt natuurlijk gewoon voor het huis maar ook voor je tuin! Kijk dus even goed waar de zon op gaat, waar deze onder gaat en waar je dus geen hoge dingen moet plaatsen. 

Tip 3: huur zo nodig iemand in 

Mijn derde tip is ook wel een handige. Het kan namelijk heel leuk zijn om alles in je tuin zelf te planten, verbouwen en ondernemen. Vooral mannen houden veel meer van dit soort klusjes ‘zelf doen’. Maar soms, als je een grote klus hebt, kan het wel echt fijn zijn om hier iemand voor in te huren. Als je bijvoorbeeld grond moet verplaatsen, een schuur moet bouwen of een serre wil, dan wil je echt niet dat jijzelf of je partner dit gaat doen. En daarnaast heb je waarschijnlijk zelf helemaal niet de juiste spullen hiervoor. Of je moet een Heftruck kopen en kijken hoe goed je met zo’n ding om kan gaan. Maar ik zou dat in ieder geval absoluut niet aanraden!