Gemis van een tuin

Je beseft pas echt hoe fijn een tuin is als je deze mist. Mijn ouders hebben een heerlijke tuin die op het zuidwesten ligt. De zon komt er om een uurtje of 11 al in en blijft de hele dag aanwezig. In een zomers weekend zie je mijn vader ook werkelijk mee verplaatsen met de zonnestralen. Aangezien het een kwadrantwoning is is de tuin L-vormig, en daardoor begint de zon voor deze tuin links in de hoek en eindigt helemaal rechts voor hij onder gaat. Aangezien ik in dit huis ben opgegroeid is een tuin altijd iets vanzelfsprekends geweest. Ik wist niet beter dan even naar buiten te kunnen in een tuin. Mijn huidige huis heeft echter geen tuin en ik besef daarom nu pas hoe erg ik het mis. Even buiten kunnen luchten, eendjes kunnen voeren of een boekje lezen in de zon.

Ideale glasbak

Wat helemaal ideaal is aan deze tuin van mijn ouders is de upgrade die ze zichzelf enige tijd geleden cadeau hebben gedaan. Mijn vader noemt het graag zijn glasbak, maar het is officieel een glasserre die aan het huis vastgemaakt zit. Het dak zit vast maar de glazen schuifdeur kan open en dicht geschoven worden. Al het glas kan heen en weer. Dat is dus echt ideaal: je kan de zijde waar je frisse lucht wil openzetten, en de zijde waar het bijvoorbeeld waait dichtlaten. Als het regent kan je alle deuren gesloten houden en toch het gevoel hebben van buiten zijn zonder erna je kleding te hoeven uitwringen. Ook in het voorjaar is dit echt enorme luxe: als het buiten een schamele 10 graden is warmt deze glasserre al snel op tot een graadje of 20 a 25. Dan zit je dus ideaal in het zonnetje terwijl iedereen klaagt hoe koud het nog is.

Droge auto

Ze hebben nu een nieuw project bedacht voor de tuin: een overdekt plekje voor de auto. De auto staat nu nog op straat maar de tuin heeft voldoende plek en daarnaast worden de straat plekken steeds schaarser. Waarschijnlijk gaan ze daarom, aan de kant van de tuin waar de serre niet staat, een carport bouwen. Carports zijn een soort overdekte parkeerplekjes waar je je auto veilig kan neer stallen en hij hoog en droog staat. Zo voorkom je vieze vlekken, maar ook neerslag en met een beetje geluk zelfs een krabsessie op de vroege morgen.  Ze doen maar, helemaal prima. Als er maar een klein stukje tuin voor mij overblijft om te gebruiken als het zonnig is. Ik kan namelijk echt niet zonder!